Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2013. június 21., péntek

Mustáros tojás borsófőzelékkel

Egy beszélgetés során felmerült, hogy az eddig rekonstruált ételek nagy része a táborban nem könnyen készíthető el, így aztán valami igazán egyszerűt kerestem. Mustáros tojás és borsófőzelék kö­vet­ke­zik Marx Rumpoldtól.

Mustáros tojás
68. Nim Eyer/ die hart geschotten/ vnd sauber geschelt seyn/ schneidt sie viertelweiß oder rundt vnd dünn. Nimm Butter in ein Pfannen/ mach die heiß/ vnd wirff die harten Eyer darein/ vnd rößt sie wol in der But­ter/ vnd versaltz sie nicht/ thu sauren Senf/ der mit Essig an­ge­macht ist darein/ wirffs zwey oder dreymal mit dem Senff umb in der Pfan­nen/ gibs warm auff ein Tisch/ so ist es gut vnd wolgeschmack.

68. Végy keményre főtt tojásokat, és szedd le a héját, vágd négybe vagy vékony karikákra. Tégy vajat egy serpenyőbe, forrósítsd fel, és dobd bele a kemény tojást és jól süsd meg őket a vajban és ne sózd el. Tégy rájuk sa­va­nyú mustárt, amit ecettel csináltál, és kétszer vagy háromszor for­gasd meg a serpenyőben. Melegen tedd asztalra, úgy jó és ízletes.

A recept első kipróbálásakor a tojásokat cserépfazékban főztük meg, parázson, ami valamivel több időbe telt, mint tűzhelyen vagy nyílt lángon tartott volna, de ez részben annak is betudható volt, hogy időnként megfeledkeztünk a parázs pótlásáról.

Amikor a tojások megfőttek, mozsárban porrá tört mustármagot ke­ver­tem borecettel, és a vajon sülő, négybe vágott tojásokra ön­töt­tem.

Az összetört és borecettel elkevert mustármag

A tojások a serpenyőben

Ezt igazából Rumpoldt a köretek közé sorolja, de mivel most érik a borsó is, ezúttal egy egyszerű borsófőzeléket készítettem mellé, és ahhoz ettük feltétként.

Borsófőzelék
12. Eyngebrennt Erbeßmehl/ mit Ebreßbrüh angemacht/ vnd warm auff ein Tisch gegeben/ mit klein geschnitten Brot/ das auß Butter ge­rößt ist/ vn mit Zucker süß gemacht ist/ besträwt/ ist gut und wol­ge­schmack.

12. Rántott borsóliszt, ami borsólevessel készül, melegen az asztalra té­ve, kicsire vágott, vajban megpirított és cukorral édesített kenyérrel jó és ízletes.

Vízben megfőztem a zöldborsót és egy szitán átnyomkodtam, és a fő­ző­le­vet ezzel a péppel és sár­ga­bor­só­liszt­ből készült vajas rántással sű­rí­tet­tem be. A vajon pi­rí­tott, cukrozott kenyérkockák helyett tet­tem rá a mustáros tojást.

A kész étel

Források
  1. Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).