Petrezselyemfőzeléket már készítettem korábban a töltött marhanyelvhez, ezúttal csirkezúzával főztem egybe.
A becsinált leírására a kappanreceptek között bukkantam, és bár kappant manapság a baromfiipar nem termel, úgy gondolom, hogy csirkére nyugodtan alkalmazhatjuk ezeket a recepteket.
7. Eyngemacht Magen vnd Leber mit Petersilgen Wurzel vnnd grünen wohlschmeckende Kräutern/ die klein gehackt seyn / thu darein ein wenig ganze Muskatenblüt/ ganzen Pfeffer/ vnd eyngebrennt Mehl/ laß das miteinander sieden/wirff ein wenig ungeschmälzte Butter darein/ vnd lass damit ein Sudt auffthun/ so ist es gut und wohlgeschmack.
7. Becsinált gyomorból és májból petrezselyemgyökérrel és jóízű zöld fűszerekkel, amiket apróra vágunk. Tégy bele egy kevés egész szerecsendió-virágot, egész borsot, és rántott lisztet, hagyd együtt főni, dobj bele kevés kemény vajat, majd öntsd föl, így jó lesz és ízletes.
A máj kimaradt, mert csak zúzánk volt otthon. Ezt megsütöttem, és ujjbegynyi darabokra vágtam. Vízben feltettem főni a kockákra vágott petrezselyemmel, a petrezselyem zöldjével, egész borssal és borsikafűvel. Szerecsendió-virág helyett szerecsendiót reszeltem bele. A petrezselymet addig főztem, amíg szét nem tudtam nyomni, ekkor vajon lisztet rántottam, és belekevertem. Hozzáadtam vajat és a zúzáról sütés után leöntött levet, és amikor a fotón látható állagot elérte, tálaltam.
A becsinált elkészítése egy órát vett igénybe, fejenként két nagyobb gyökérből kiadós ebéd főzhető.
Források
A becsinált leírására a kappanreceptek között bukkantam, és bár kappant manapság a baromfiipar nem termel, úgy gondolom, hogy csirkére nyugodtan alkalmazhatjuk ezeket a recepteket.
7. Eyngemacht Magen vnd Leber mit Petersilgen Wurzel vnnd grünen wohlschmeckende Kräutern/ die klein gehackt seyn / thu darein ein wenig ganze Muskatenblüt/ ganzen Pfeffer/ vnd eyngebrennt Mehl/ laß das miteinander sieden/wirff ein wenig ungeschmälzte Butter darein/ vnd lass damit ein Sudt auffthun/ so ist es gut und wohlgeschmack.
7. Becsinált gyomorból és májból petrezselyemgyökérrel és jóízű zöld fűszerekkel, amiket apróra vágunk. Tégy bele egy kevés egész szerecsendió-virágot, egész borsot, és rántott lisztet, hagyd együtt főni, dobj bele kevés kemény vajat, majd öntsd föl, így jó lesz és ízletes.
A máj kimaradt, mert csak zúzánk volt otthon. Ezt megsütöttem, és ujjbegynyi darabokra vágtam. Vízben feltettem főni a kockákra vágott petrezselyemmel, a petrezselyem zöldjével, egész borssal és borsikafűvel. Szerecsendió-virág helyett szerecsendiót reszeltem bele. A petrezselymet addig főztem, amíg szét nem tudtam nyomni, ekkor vajon lisztet rántottam, és belekevertem. Hozzáadtam vajat és a zúzáról sütés után leöntött levet, és amikor a fotón látható állagot elérte, tálaltam.
A kész becsinált |
A becsinált elkészítése egy órát vett igénybe, fejenként két nagyobb gyökérből kiadós ebéd főzhető.
- Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).