Lippay János Gyümölcsös Kertjében[2] azt írja a kajsziról:
Sárgabarack Pietro Andrea Mattioli 1600-as kiadású füveskönyvében[3] |
A recept pedig a következőképp hangzik:
8. Marillen Turten/nim die Kern herauß/ magst sie durchstreichen/ oder gantz eynmachen mit Zimmet vnd Zucker.
8. Kajszibarack-torta. Vedd ki a magját, össze is törheted, vagy egészben beteheted fahéjjal és cukorral.
A tésztát a szokásos módon gyúrtam, de kissé meg is cukroztam, hogy édesebb legyen, és viszonylag vastagra nyújtottam.
A kimagozott barackokat szépen belehelyeztem, majd megszórtam egy kevés cukorral és fahéjjal. A tortához egy hasogatott tetőt is csináltam, majd aranybarnára sütöttem.
Az első tortánál, amelybe keményebb barackokat tettem, a töltelék elég jól egyben maradt, de a második alkalomra már csak azok a puhák maradtak, amiket a gyerekeim nem szívesen ettek meg; ha tehát azt a módot választjuk, hogy a töltelékhez szétnyomjuk a barackokat, számolnunk kell vele, hogy a szeletelésnél ki fog folyni. Ám híg töltelék vagy sem, a végeredmény egy egyszerű és finom sütemény.
Források
- Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).
- Lippay J.: Posoni kert. Harmadik könyv. Gyümölcsös kert. Pozsony (1666).
- Mattioli, P. A.: Kreutterbuch. Handsch, G., Franckfurt am Mayn (1600). Online-kiadás: Halle, Saale: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt (2010).