Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2012. február 24., péntek

Reszelő a XVI. század végéről

Bajcsavár feltárásáról készült kiadványban a konyhai eszközök kö­zött szerepel egy rézből készült reszelő. A nagypapám műhelyében összeszedett hulladék rézlemezek között turkálva találtam egy ha­son­ló mé­re­tű és alakú darabot, így egy szombat délelőttöt erre a kony­hai kiegészítőre szántam.
A forma roppant egyszerű, egy háromszög alakú rézlemez, amely­nek szé­lei a merevség érdekében le vannak hajlítva, és amelybe ap­ró lyu­kak vannak ütve.

A Bajcsavárban talált reszelő (a katalógusban a 270. számú tárgy) felső vége hiányzik, de a többi rész egy­sze­rű­sé­ge miatt azt gon­dol­tam, hogy nem bajlódom külön nyél­lel, hanem csak visszatekerem a háromszög felső csúcsát. Egy pici szöggel végiglyuggattam hét sor­ban, aminek során kissé ívesre hajlott, de ezt már nem is egyen­get­tem vissza. Alább látható az eredmény.


Források
  1. Kovács Gy. (szerk): Weitschwar/Bajcsa-vár. Egy stájer erődítmény Magyarországon a 16. század második felében. Online-kiadás: Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, Zalaegerszeg (2002).