Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2012. augusztus 3., péntek

Alma bundában

Könnyen, gyorsan, nagy mennyiségben elkészíthető desszert éhes muskétásoknak? Ráadásul tábortűzön sütve?
Nem is annyira lehetetlen küldetés, mint amennyire elsőre hangzik.

Floris Claesz van Dijck - Csendélet (1610)
Forrás: Web Gallery of Art
Mivel nyár van, ki­in­du­ló­pont­nak a gyü­mölcs ké­zen­fek­vő vá­lasz­tás; ab­ból is az egy­sze­rű­en be­sze­rez­he­tő, min­den­ki által ked­velt és főképp könnyen kezelhető alma.


Gyakorló há­zi­asszonyok fe­jé­ben az alma és az egyszerű desszert kombinációja azonnal a bundás almát idézi fel, de vajon találunk-e hasonlót a korabeli forrásokban?

Az 1698-as kolozsvári Szakácsmesterségnek könyvecskéje[3] a Vajas ét­kek részben négy almás receptet is felsorol: alma-étek, alma-béles, alma-kása és végül az ígéretesen hangzó alma-fánk.

Alma-fánk
Csinálj kadocot, azaz liszt és tojás keverékéből készült tésztát to­jás­ból, lisztből, és egy kis bort is ereszt­hetsz belé, az almát me­téld la­po­san, már­to­gasd belé, és vajban rántsd meg, mi­kor feltálalod, hintsd meg nád­cu­kor­ral, tálald fel; ha levet akarsz né­ki csinálni, gyömbéres levet csi­nál­hatsz, és az almát körítésnek tálald fel.

De nézzünk egy 100 évvel ko­ráb­bi, nyugati példát is. Íme egy egé­szen hasonló Marx Rumpolt[2] köny­vé­ből, 1581-ből:

38. Eppfel runt vnd dünn geschnitten/ mach ein Teig dazu mit Wein/ back die Epffel darauß/ wenn du sie in heisse Butter wirffst/ so werden sie fein aufflaufen/ gibs warm auf ein Tisch/ vnd besträw es mit weissem Zucker.

38. Vágd az almát kerekre és vékonyra, azonkívül csinálj tésztát borral, süsd ki az almákat forró vajba dobva, míg szépen megdagad, tedd melegen az asztalra, hintsd meg fehér cukorral.

A tészta elkészítéséhez a tojás és a liszt mellett finom fehérbort használtunk, a sütéshez pedig, ahogy a receptek is írják, vajat; mindkettőt bőven mérve.


Az almára szórt cukrot fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel ke­ver­tük, mivel mind kedvelt és gyakran használt fűszer a korban, és na­gyon jól illenek az almához.


Csak egyetlen gond van vele... Gyorsabban fogy, mint ahogy sül.

Források
  1. Benda, B.: Étkezési szokások a 17. századi főúri udvarokban Magyarországon. ELTE TDI, Budapest (2004). Online kiadás.
  2. Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).
  3. M. Tóthfalusi K. Miklós: Szakácsmesterségnek könyvecskéje. Kolozsvár (1698). Online-kiadás: Magyar Elektronikus Könyvtár.