A múlt héten hirtelen felindulásból vettem egy kosár spenótot, hogy majd főzök belőle valami korabelit. A Rumpoldt-könyvet[1] átböngészve egy spenótleves-receptre akadtam rá.
6. Nim Spenat/ der gequellt ist/ hack jn klein/ vndd rür jhn wohl ab mit Eyern/ nim ein Erbeßbrüh/ die gepfeffert und gegelbt ist/ zeuch den Spenat darein/ vnd rürs umb / biß daß auffseudt/ schmälz und saltzs/ so ist es gut vnd wolgemacht. Vnd man nennet es ein Spenatsuppen.
6. Végy főtt paréjt, vágd apróra, és keverd el jól tojással. Végy borsólevet, amit megborsoltál és megsárgítottál, tedd belé a paréjt, és keverd el jó, amíg fel nem forr, tégy bele zsírt és sót, és úgy jól van elkészítve. Ezt paréjlevesnek hívják.
Szinte minden korabeli zöldségleves vagy zöldséges szósz alapja a borsó főzőleve, böjti ételekben pedig ezt helyettesíti a húslét. Megfőztem tehát a borsót, majd leszűrtem, a recept szerint megborsoztam - sajnos a sárgítást sáfrány hiányában ki kellett hagynom. A tojással elkevert spenótot folyamatos kevergetés mellett kell beleönteni a borsólevesbe, hogy a tojás apró darabokban főjön meg.
Miután a leves felforrt, beledobtam egy darab vajat és elkevertem benne. Az eredmény a fenti fotón látható.
Források
6. Nim Spenat/ der gequellt ist/ hack jn klein/ vndd rür jhn wohl ab mit Eyern/ nim ein Erbeßbrüh/ die gepfeffert und gegelbt ist/ zeuch den Spenat darein/ vnd rürs umb / biß daß auffseudt/ schmälz und saltzs/ so ist es gut vnd wolgemacht. Vnd man nennet es ein Spenatsuppen.
6. Végy főtt paréjt, vágd apróra, és keverd el jól tojással. Végy borsólevet, amit megborsoltál és megsárgítottál, tedd belé a paréjt, és keverd el jó, amíg fel nem forr, tégy bele zsírt és sót, és úgy jól van elkészítve. Ezt paréjlevesnek hívják.
Szinte minden korabeli zöldségleves vagy zöldséges szósz alapja a borsó főzőleve, böjti ételekben pedig ezt helyettesíti a húslét. Megfőztem tehát a borsót, majd leszűrtem, a recept szerint megborsoztam - sajnos a sárgítást sáfrány hiányában ki kellett hagynom. A tojással elkevert spenótot folyamatos kevergetés mellett kell beleönteni a borsólevesbe, hogy a tojás apró darabokban főjön meg.
A kész leves |
Források
- Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).