Zucker ist ein honig, safft od marck/ in einem rohr wachsend /darauß der safft genommen/ wol gesotten vnnd geleutert/ sich zuletzt in solche große hüt giessen laßt/ wie si dann zu uns bracht werden[...][1]
A cukor egy nádban termő méz, lé avagy velő, amely nádból a levet kivéve, jól megfőzve és megtisztítva olyan nagy süvegekbe önthető, amiket mifelénk hozni szoktak[...]
Georg Flegel: csendélet kenyérrel és édességgel (XVII. század eleje) Forrás: Web Gallery of Art |
Szomorú szívvel olvastam mind az két leányomnak betegségeket. Bisalmát söttess, édes Katám, az Annocskának, ha az mellét fájdalja, vacsora után nádmézzel add megenni, mikor le akar feködni, osztán ne igyék reá. Jó az nátha, hurut ellen, csak hogy nem kell hajadon fővel és mezítláb járni, söveg legyen mindenkor fejében.
Nyáry Pál levele Várday Katának
1602. október 31. Nagyvárad[3]
A sokoldalú felhasználás dacára a cukor a kora újkorban – Magyarországon különösen – még úri fűszernek, orvosságnak számított, amit az ára bizonyít leginkább: a XVI. század végén Nürnbergben egy font cukor ára három tyúkéval vetekedett, a Nádasdy család 1544-54 között – minőségtől függően – 24-44 dénáros áron vett cukrot a számadásaik szerint; ez ugyancsak 3-4 tyúk árának felelt meg. A Thurzó család a XVII. század elején Bécsben vásárolta a cukrot, amelynek fontja annyiba került, mint egy sertés.[4]
Hannß Behaimb, nürnbergi cukorfőző (1601) Forrás: Stadtbibliothek Nürnberg |
A cukor készítése során a nádat malomkövek között összetörték, nagy üstökben megfőzték, majd a keletkező cukorszörpöt – a melaszt – kerámiaformákba öntötték, és hagyták lecsöpögni. Az alábbi képen a cukorgyártás teljes folyamata végigkövethető:
Jan van den Straet: Nova Reperta (1580 körül) Forrás: Deutsches Museum Bibliothek |
Kerámia cukorforma és egy süvegcukor 1650 körülről Forrás: Museum of London |
Jost Amman: A patikus (1568) A háttérben több kisebb süvegcukor is látszik a polcokon. Forrás: Deutsche Fotothek |
Szakács az Ein New Kochbuch címlapján (1581) Az ablakban jól látható a nagy süvegcukor. Forrás: Wikimedia Commons |
Az egyik életmódrekonstrukciós bemutatónk: az asztal közepén egy már kissé megkopott süvegcukor áll, amely még így is nagyjából 60-80 dénárt ér. |
Források
- Rößlin, E.: Kreuterbůch. Egenolff, Christian d.Ä., Frankfurt am Main (1550). Online-kiadás: Halle, Saale: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt (2010).
- Benda, B.: Étkezési szokások a 17. századi főúri udvarokban Magyarországon. ELTE TDI, Budapest (2004). Online kiadás.
- Hargitty, E. (szerk): Régi magyar levelestár, XVI-XVII. század Neumann Kht., Budapest (2002). Online-kiadás.
- Kisbán, E.: „Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva…” (A cukor bevezetése a parasztoknál Magyarországon) in Agria 23. Az Egri Múzeum Évkönyve - Annales Musei Agriensis, 1987. Online kiadás.
- Kunrath, C.: Vier Schœne Medicische Tractat/ vor nie in Truck kommen. Kunrath, Conrad, Lipcse (1597). Online-kiadás: Halle, Saale: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt (2010).
- Meurer, T.: THEODORI MEURERS RELATIONIS HISTORICAE CONTINUATIO. Oder Warhafftige Beschreibunge aller fuernemen vnd gedenckwuerdigen Historien. Konrad, Neben; Wolfgang, Ketzel, Lich (1600). Online-kiadás: Halle, Saale: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt (2010).