Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2015. március 30., hétfő

Gombkészítés gyapjúból

A kora újkorban gombok nemcsak fából vagy ólomból készülhettek, de a ruha saját anyagából is. Legutóbb egy doublet gombjait készítettem el gyapjúból, ennek módszerét mutatom be. Az elv természetesen más anyagokra is használható.

Kezdésként megfelelő méretű kört kell kivágnunk a gomb kialakításához. Ehhez kell némi kísérletezés, és jó esetben 2-3 próbálkozás után eltaláljuk a kellő méretet. A 2 centiméteres gomblyukhoz egy 3 centiméter átmérőjű kör elegendő - ez megfelel egy pálinkáspohár átmérőjének, megvan a sablonunk!


A folytatáshoz szükségünk van a tömőanyagra, ami szintén saját anyaga lesz a kabátnak. A kör kivágásakor úgyis lesz maradékanyagunk, azt vágjuk össze apró darabkákra. A tűbe kb. 40-50 centiméter cérnát fűzzünk, hogy legyen miből felvarrni a gombot a helyére.


A kör szélén egyszerű tűzőöltésekkel haladva alakítsunk ki egy zsákocskát, ami belegyömöszölhetjük a tömőanyagot.


Az elkészült zsákocskába beletömve a cafatkákat, legalább 8-10 öltéssel húzzuk össze a zsákocska száját, így alakítva ki a gombot.


A végeredmény egy majdnem gömb formájú gombocska:


A vonatkozó szakirodalom [1] itt gombszár kialakítását javasolja, én ezt a lépést kihagytam. A felvarrás minél többszöri öltéssel történjen, de a doublet felületén max. a gomb átmérőjének felére vonatkozzon. Ha túl kicsi helyre varrjuk fel a gombot, a túl sűrű öltések kiszakíthatják az anyagot; a túl ritkás öltések miatt pedig nagyon meggyűrődik az anyag a szétfeszített gomblyuk miatt.


A végeredmény egy csinos gomb a doublet-en:



Forrás:
  1. The Renaissance Tailor: http://www.renaissancetailor.com/demos_buttons.htm