Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2015. március 14., szombat

Tejes pástétom

Rendszeresen használt szakácskönyvem, az 1581-es Ein new Kochbuch[1] szinte kimeríthetetlen forrása az érdekesebbnél érdekesebb recepteknek, ugyanakkor szép számmal akadnak olyanok is, amelyek szinte már unalmasak. A tejbegríz és az almás lepény után egy annyira egyszerű sütemény következik, hogy a recept fordításán kívül mást nem is nagyon tudok hozzáfűzni.

A recept a CLV lapon, a köretek között olvasható:

205. Mach ein Teig mit Eyerdottern/ Butter vnd Mehl/ arbeit jn wol/ treib jn über die Handt in die höh/ dz er fein stehen bleibt/ thu ein wenig Butter darein/ scheubs in Ofen/ vnnd laß ein wenig backen. Nim Eyer/ Mehl/ vnnd ein wenig Milch durcheinender/ streichs durch ein Härin Tuch/ saltzs ein wenig/ vnnd geuß in die auffgetriebene Pasteten/ laß backen/ vnnd gibs warm auff ein Tisch/ bersträw es mit Zucker/ oder gibs kalt/ so ist es auch gut und wolgeschmack.

205. Készíts tésztát tojássárgájából, vajból és lisztből, és dolgozd el jól. Húzd fel a kezeddel, hogy szépen megálljon, tégy bele egy kevés vajat, és told a sütőbe, és süsd egy kicsit. Keverj össze tojást, lisztet és egy kevés tejet, kend át egy szűrőkendőn, sózd meg kissé, és öntsd bele a pástétomba. Hagyd sülni, és tedd melegen az asztalra, és szórd meg cukorral. Vagy add hidegen, úgy is jó és ízletes. 

A tészta a szokásos pástétomtészta, és ha valakinek netán ismerősnek tűnne a mód, ahogyan a töltelék készül, az nem csodálkozzon: a héjat tulajdonképpen palacsintatésztával töltjük meg.


A héj elkészítéséhez nem használtam formát, egy-másfél ujjnyi magasságig a kellően kemény pástétomtészta önmagában is elég stabil. Ezt a héjat addig sütöttem, amíg a tölteléket elkészítettem, és ennyi idő alatt már lett annyi tartása, hogy elbírta a folyékony tölteléket. Amikor sárgásbarnára sült, kivettem, és melegen megszórtam mozsárban összetört cukorral.

Források
  1. Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).