![]() |
Köles Pietro Andrea Mattioli 1600-as kiadású füveskönyvében[2] |
A szakácskönyvek nem részletezik túl a dolgot, Marx Rumpoldt[3] a kölest egyszerűen csak marhahúslében vagy tejben megfőzve ajánlja, ahogyan a Szakács Tudomány[4] című kéziratos szakácskönyv is. Ebben a formában mindenapos étel, a köleskása nyárson sült fürjekkel tálalva pedig – ahogyan mindkét szakácskönyvben megtalálható – már bármelyik főúri asztalon megállja a helyét. A köles az étkezésen túl gyógyászati célt is szolgált: több kora újkori füveskönyv megemlíti, hogy a meleg köles egy vászonzsákban a hasra téve enyhíti a gyomor és a bél görcseit.[2][5]
Ha köleskását főzünk, csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig elegendő főzőlé legyen rajta. Ha elfőtte a levét, pótoljuk, és közben kevergessük, mert különben könnyen odaég. Miután megfőtt, tehetünk rá vajat, tejet, cukrozhatjuk, sózhajuk, vagy egyéb fűszerekkel ízesíthetjük, de adhatunk hozzá főtt vagy sült húst is.
![]() |
Köleskása egy meszelyes fazékban, épp egy ebédnyire elég |
Források
- Balassa, I. (szerk): Magyar Néprajz IV. kötet - Életmód. Akadémiai Kiadó, Budapest (1997). Online kiadás: Magyar Elektronikus Könyvtár (2004). ISBN: 9630573253
- Mattioli, P. A.: Kreutterbuch. Handsch, G., Franckfurt am Mayn (1600). Online-kiadás: Halle, Saale: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt (2010).
- Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).
- Radvánszky, B.: Régi magyar szakácskönyvek. Athenaeum R. Társ. bizománya, Budapest (1893). In: Szakács Tudomány: Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyve a XVI. századból Online kiadás: PTE Digitália.
- Rößlin, E.: Kreuterbůch. Egenolff, Christian d.Ä., Frankfurt am Main (1550). Online-kiadás: Halle, Saale: Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt (2010).