Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2016. március 19., szombat

Töltőceruza

Részlet Gessner könyvének 105. lapjáról
Conrad Gessner svájci tudós 1565-ben megjelenő, ásványokkal foglalkozó könyvének 105. oldalán látható egy töltőceruza képe[1]. Egy mondatban le is írja a nevezett tárgyat: Fa fogantyúba helyezett ceruzabél (plumbi), amit „angol antimonnak is neveznek” (Stimmi Anglicum). Nem tudom eldönteni, hogy ez még ón/ólom vagy grafit, a könyv témája alapján az utóbbit tartom valószínűnek. Mindenesetre bármelyik is, a fából esztergált ceruza hasznos kiegészítője egy mérnök karakterének.



A ceruzát 6 mm-es töltőceruzabélhez méreteztem. A nyél anyaga bükk olajozva, furata 8 mm. A szájánál tölcséresen 9 mm-ig bővül, külső átmérője 12 mm, a szorítókúp falvastagsága 1-2 mm között változik, a karcsúbb végénél behasítva. Felső végénél esztergált cifrázás. A ceruzabél könnyen megfordítható, így akár zsebben is hordható anélkül, hogy a hegye megsérülne. (Köszönet az ötletért Huszár Péternek.)

Források
  1. Gessner, C.: De Rerum Fossilium Lapidum et Gemmarum Maxime, Figuris et Similitudinibus Liber. Iacobus Gesnerus, Zürich (1565). Online-kiadás: Biodiversity Heritage Library.