Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2018. június 29., péntek

Egy hétéves kislány ruhája, 1. rész: Források, szabásminta

Az alábbi cikksorozatban egy iskolás korú kislány ruhájának elkészítését fogom bemutatni.

Az alábbi képeken látható kislányok öltözete egy ingből, egy ruhaderékból és a hozzávarrt szoknyából áll, amihez esetleg egy hozzákötött ujj tartozik. Persze nemesi családok portréin láthatunk ennél több darabból álló öltözeteket is, de szándékosan olyan festményeket kerestem, ahol a gyerekek valamilyen életszerű helyzetben vannak ábrázolva.

Paolo Veronese: Ajtóban álló kislány (1560-61)
Forrás: Web Gallery of Art

Annibale Carracci: Macskával játszó gyerekek (1588-90)
Forrás: Web Gallery of Art

Ahogy látható, a kora újkori gyerekruhák egy bizonyos életkor felett már nem különböztek jelentősen a felnőttek ruháitól, így a szabásmintáknál a felnőttekével egyező formát kell követni.

Alcegánál[1] találtam több megfelelőt, amiken csak a vállpántot kellett kissé módosítanom, hogy képeken látható kerek nyakat kapjak.

Női alsóruha szabásmintája 1580-ból[1]

Van pár hasonló szabásminta, különféle anyagokra, különféle szélességekkel, de a darabok hasonlóak. Amiben eltérnek, az az, hogy hogyan fektetjük az anyagra a darabokat. A fenti mintán például a mell és a hátrész egyben van, és a szoknya is csak két fő darabból áll, mert az anyag széleit két oldalról hajtja középre. Az anyaga „raxa”, ami egy durvább szövésű gyapjúvásznat jelent, és a minta felső sorában látható, hogy két spanyol rőf széles, ahogyan az olcsóbb, durvább szövetek gyakrabban.

Női alsóruha szabásmintája 1580-ból[1]

Egy másik selyemből készül, aminek kétharmad spanyol rőf a szélessége, emiatt aztán hat és háromnegyed rőf kell egy ruhához. Ezen - ahogy a szöveg írja - a ruhaderekat a maradékból félbehajtva készíti, úgy, hogy csak az egyik részén lesz varrás.

Ez alapvetően olyan ruha, amire még több réteget vettek föl (felsőrész neve „cuerpo baxo”, azaz nagyjából „alsó ruhaderék”), viszont mivel a festményeken az látható, hogy a kislányok közvetlenül az ing fölött viselik, én úgy döntöttem, hogy az ingre csak ez az egy réteg kerül.

Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy szóljak arról, hogy bár bátor és nemes cselekedet a közművelődés előrelendítése érdekében teljesen korhű módon, három rétegnyi viseletben (amiből legalább egy gyapjú) a nyár közepén ülni a tábortűz mellett, amennyiben az ember önként vállalja, ám gyermekünket - hogy könnyebben fenntartsuk a téma iránti érdeklődését - nem érdemes elevenen megfőznünk. Ezt a szempontot szem előtt tartva a ruhát lenvászonból készítettem el.

A felkötött ujj bármelyik korcovány ujja lehet, például az alábbi.

Női doublet szabásmintája[1], az ujjakat zölddel kiemeltem

Ingből már a korábbi ruhához is készült egy, most is ugyanolyat terveztem készíteni ezúttal is, csak nagyobb méretben.

A továbbiakban a szabásról és a varrásról lesz szó.

Források
  1. Alcega, J. de: Libro de geometria, practica y traça. Guillermo Drouy, Madrid (1580). Online kiadás: Biblioteca Nacional de España.